حجت الاسلام و المسلمین سیدرضا حسینی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه با اشاره به اینکه طی سالیان اخیر یکی از مهم ترین دغدغه های مراجع عظام تقلید و علما، ناظر به مساله شبهه ربا در عملیات بانکداری کشور بوده، اظهار داشت: با توجه به اطلاعاتی که از عملکرد بانکها به دست آمده به نظر می رسد معاملات نظام بانکی ما چندان واقعی نیست و به شکل صوری انجام می شود که این نکته نیز در دیدار مسئولان بانکی با مراجع و علما بارها مورد اشاره قرار گرفته است.
عضو هیئت علمی گروه اقتصاد پژوهشگاه حوزه و دانشگاه افزود: این گونه اقدامات باعث می شود که معاملات از شکل حقیقی خود خارج شده و شبیه قرض ربوی و یا معاملات باطل شود که از قرض ربوی نیز بدتر است.
وی با اشاره به این که مشکلات نظام بانکی به ساختار آن باز می گردد، گفت: در حال حاضر ساختار بانک ها به شکلی است که توان تحمل ریسک را ندارند، ولذا ظرفیت بانک و نیروهای آن متناسب با قراردادهای بدون ریسک تنظیم شده است.
*لزوم عملیاتی سازی عقود اسلامی
این کارشناس اقتصادی یادآور شد: شرط اصلی برون رفت از این مشکل، آن است که ساختار بانک ها و عملکردشان به سمت معاملات واقعی رفته، ریسک ها را شناسایی کرده و حسابرسی دقیق داشته باشند، تا بتوانند عقود اسلامی را عملیاتی کنند.
حجت الاسلام و المسلمین حسینی اضافه کرد: از سویی در رابطه با قوانین و مقرراتی که توسط بانک مرکزی تصویب و ابلاغ میشود نیز لازم است که تصمیم گیریها بر پایه اظهار نظر شورای فقهی بانکی باشد تا آن ها با دقت با قوانین و اصول فقهی مورد بررسی قرار گیرد.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه تاکید کرد: اگر شورای فقهی تشکیل شود و قوانین قبل از این که ابلاغ شود، مورد بررسی قرار بگیرد، مشکلات پیش نخواهد آمد.
ارائه آموزش های بانکداری اسلامی
این کارشناس اقتصادی افزود: نکته مهم دیگرآن است که مسئولان و کارمندان باید آموزش های لازم بانکداری اسلامی را فرا بگیرند، چرا که لازمه اجرای بانکداری اسلامی، آشنای کامل با معاملات اسلامی میباشد و این که در مقام عمل، افراد به عقود و معاملات اسلامی پایبند باشند.